2010-11-16 13:55:25• hírek • Szatmar.ro

Megéri-e még külföldről hozatni autót?

Az új esztendő nem kecsegtet semmi jóval a külföldről autót vásárlóknak. Minden gépjárműtípus esetében növekedik majd az első beíratási díj - az Euro 2-es kategóriába tartozó járművek esetében mintegy ötven százalékkal -, sőt azon autók után is kell fizetniük a tulajdonosoknak, amelyekre eddig nem kellett. Az év utolsó hónapjaiban vajon többen hoznak autót külföldről? Egyáltalán van-e még idő a beíratásra? Ezzel foglalkozó cégeknél érdeklődtünk.

Az autók beíratásakor fizetendő környezetszennyezési adó előreláthatóan 91 euró és 32 000 euró között váltakozik. A legnagyobb összeget, 32 ezer eurónyi lejt azoknak kell fizetniük, akik húszéves, non-euro, 3200 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú motorral felszerelt autót szeretnének beíratni. Azaz előreláthatóan ez semmiképpen sem éri meg senkinek sem.

Egy 18 éves, Euro 1-es, 3,2 literes motor esetén a jelenlegi 10 240 euró helyett 13 210 euró lesz az adó. A hétéves, Euro 3-as, 1400 köbcentiméteres hengerűrtartalmú motorral felszerelt gépkocsi esetében 673 euróról 988 euróra nő az illeték. A 3000 köbcentiméteres hengerűrtartalmú motorral ellátott, Euro 5-ös, új autó beíratási díja 1950 euró lesz. A jelenleg adómentesnek minősülő, 1100 köbcentiméteres, Euro 5-ös motorral ellátott, új autó után 116 eurót kell fizetni. Csak az elektromos meghajtású vagy a hibrid autókat vásárlóknak nem kell majd regisztrációs díjat fizetniük.

Több olyan cég is van Nagykárolyban, amely a külföldről hozott autók romániai beíratásának összes elintéznivalóját magára vállalja. Több ilyen vállalkozáshoz is betértünk, s az alkalmazottak szívesen meséltek tapasztalataikról.

Amint mindhárom helyen magyarázták, legtöbben mostanság nem saját maguknak hoztak például Németországból használt autót, hanem kereskedni akartak azokkal. Nem jellemző egyébként, hogy önmaguknak hozzák az autókat a magánemberek. Magyarázat erre a környezetszennyezési adó és a beíratási illeték kiszámításának bonyolult volta. Legtöbben már beíratott autót külföldi használt autót vásárolnak, igaz, még mindig kedvezőbb áron, mint ha itteni személygépkocsit vennének. Ráadásul a zömében úgy gondolkodnak az emberek, hogy a használt autók kevésbé koptak el, használódtak el a sokkalta jobb minőségű nyugat-európai utakon, mint az ittenieken tették a romániai autók.

Ennek függvényében a cégeknél nem tudtak arról beszámolni, hogy sokkalta többen keresnék fel őket beíratás miatt, mint korábban. Különbséget csak abban fedeznek fel a korábbi időszakhoz képest, hogy a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal szatmárnémeti kirendeltségén előjegyzést szerezni jóval nehezebb mostanság. A töméntelen időpontigénylésre egyébként az intézet országos honlapján, a http://www.rarom.ro címűn is figyelmeztetnek.

Szatmárnémetiben napi 100-120 előjegyzést tesznek - legalábbis a beíratást végzők szerint. Egyébiránt azért nem vállalták a neveiket, mert így elmondhatták, hogy magánembereknek gyakorlatilag nincs is esélyük még idei időponthoz jutniuk. Ezeket a cégeket ugyanis többnyire azért keresik fel, mert előre lefoglaltak maguknak időpontokat. Mindahány azzal hirdeti szolgáltatásait, hogy akár két munkanapon belül az autó beíratásához szükséges mindahány díjat, illetéket kifizetik, az összes vizsgálatra elviszik a személygépjárművet stb.


Honnan éri meg autót vásárolni?
Honnan éri meg autót vásárolni?


Persze meglehetősen jelentős díj ellenében teszik mindezt. Hogy pontosan mennyibe kerül a szolgáltatásuk ellenértéke, nem mondták el. Egy 12 éves Németországból a napokban behozott 1 literes motorú Opel Corsa esetében a 2200 lejes beíratási (egyben környezetszennyezési illeték) díjon túl hozzávetőleg 1100 lejt kell még kifizetni az ügyintézésért, illetve a különböző egyéb szolgáltatásokért.

Amúgy sok használtautó-vásárló arra számít, hogy a környezetszennyezési illetéket visszaperelheti az államtól. Amint még az év elején a Szatmár.ro beszámolt róla, a Román Autóklub (ACR) szatmári fiókja minden egyes tagjának lehetőséget biztosít, hogy visszaszerezhesse az államnak befizetett regisztrációs és környezetszennyezési adókat. Ez azért lehetséges, mert a 2007 januárjában bevezetett regisztrációs, majd 2008 júliusában környezetszennyezési díjra keresztelt adónem bizonyos értelmezés szerint sérti az európai uniós jogszabályokat, hiszen diszkriminációs helyzetet teremt azon autótulajdonosok rovására, akik külföldön vásárolták meg a gépkocsijukat. A perek során erre a helyzetre hivatkoznak a tagok, az esetek többségében sikerrel. Persze az ilyen pereskedés legtöbbször több hónapig vagy akár évig elhúzódik. Így a környező megyékhez képest viszonylagosan kevesen választják Szatmáron az utóbbi lehetőséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: